Расте напрежението в Русе

IMG_0054

Кметът на Русе забрани на граждани да проведат протест пред сградата на общината. В отговор на уведомлението, изпратено му за провеждане на мероприятието, кметът си позволи да отговори, че „променя мястото на протеста“ и вместо пред сградата на общината ще се проведе пред сградата на Държавна опера.

Протестът е обявен, „Против корупцията в община Русе и Областна администрация Русе“, а поводът е липсата на прозрачност при сделките с общинско имущество и харченето на парите от вдигнатия с 67% данък недвижимо имущество, които плащат Русенци. Ясно е, че мястото му е пред общината, там където са хората против които се протестира. В Операта са хора със съвсем други ценности.

Протестът е плануван,  да се проведе под прозорците на заседаващия в четвъртък общински съвет, който от 9:00 часа ще приема решения, без гражданите на Русе да имат възможност да се изказват по тях. Възможността им бе отнета, като на сайта на общински съвет, докладните не бяха публикувани своевременно.

Ето как коментира случващото се, организаторът на протеста Бойко Никифоров: „Кметът няма право да се разпорежда, къде ще правим протест. Има закон в който е казано – къде може и къде не. Изискването е да го уведомим, а не да искаме разрешение. Ако отидем пред общината, ще сме в правото си. Лошото е, че се прави опит, полицията да се постави срещу гражданите и ако отидем там, вероятно ще има сблъсък. Възможно е и някоя „умна“ глава, да е измислила сценарий, по който в крайна сметка да ни изкарат хулигани. Хей така, предизборно , на наш гръб да си вдигне падналия имидж. Няма да стане, не сме толкова глупави да се вържем. Кметът вероятно го е страх, подчинените му да не чуят, какво ще говорим за него. Областния управител и съветниците – също. Има много за казване и гражданите знаят какво. Достатъчно е да се огледат по улиците и да се запитат – тази мизерия, от нашите данъци ли е? Да нашите данъци, с кражби и некадърно управление са превърнати в мизерия.“

Остава въпросът – защо кметът разрешава на всички други да протестират пред общината, а на Никифоров и приятелите му не? Страх ли го е, и от какво? В подаденото уведомление пише, че ще участват само 10 души!

Никога Русенци не са били толкова отвратени от своите управници. Напрежението расте и вероятно скоро ще избие някъде. Какво да правим Русе е Град на „свободния“ дух.

Bookmark the permalink.

Comments are closed