За истинска Съдебната реформа, а не прах в очите на хората

bbbБойко Никифоров, председател на Обществен съвет за правосъдие и кандидат за народен представител от ПП“Възраждане“:

–  Съдебната реформа е най-важното нещо за България, наред с въвеждането на родолюбиво и гражданско образование,  но тя трябва да бъде истинска, а не прах в очите на хората.

Ефективна съдебна реформа може да направи само този, който е запознат детайлно със състоянието на съдебната система. Не може да решиш един проблем, без да си наясно от какво се състои и какви са причините да съществува.

Тези дни се нагледахме на куп глупави предложения за съдебна реформа, заложени в програмите на политически партии и коментирани в предизборните дебати.  Всички те определят проблема като неспособност на магистратите да вършат своята работа, защото били претоварени, всички те говорят, че ще правят структурни промени, без нито един от тях да погледне какво очакват хората и на какво се дължи пълното недоверие на българите в съдебната власт.

Какво е състоянието на съдебната система?

Съдилищата са превърнати в тържища на човешки съдби, а прокуратурата работи не като обвинител, а като защитник на престъпниците. Това е истината. Висшият съдебен съвет и Инспекторатът към него подържат това състояние. Корупцията е навсякъде и всеки новопостъпил магистрат бива „превъзпитаван“ като останалите или отстраняван от системата.

На какво се дължи това? Някой казват: на структурата на съдебната система. Това е част от проблема, но само нейната промяна няма да доведе до нищо. Би било така, ако магистратите имаха съвест и можеше да се разчита на нея. Животът е кратък и когато трябва да се избира охолния живот пред чистата съвест, много малко магистрати избират второто. Това е естествено. Тогава решението е само едно – страх от закона.

И тук е разковничето. В Наказателния кодекс на България е престъпление, когато лъже свидетел, вещо лице или тълковник, но не е престъпление, когато лъже съдия или прокурор. Това дава възможност магистратите да лъжат в мотивите и обстоятелствата на постановените от тях актове и въз основа на собствената си лъжа да решат преписката. Например, съдията пише, че в делото има доказателства, които всъщност ги няма и въз основа на лъжата си вкарва невинен в затвора. Лъжат също, че даден закон разпорежда нещо, което в него въобще не е записано. По същия начин се отнемат деца от родителите им и имоти от собствениците им. Висшият съдебен съвет и Инспектората към него отказват да разглеждат подобни случаи.

Каква съдебна реформа е необходима?

Първо – незабавно да спрат безобразията извършвани от магистрати.

Това, което трябва да се направи е в Наказателния кодекс да бъде записано, че когато магистрат лъже в преписката, наказанието за него да бъде по-тежко от това, което се полага за лъжесвидетел. Защото последиците от постановеното с лъжа решение са по-тежки от всяко друго престъпление.

Наред с това, не трябва да има давност за тези престъпления. Магистратът трябва да знае, че когато, поръчково реши дело, то никога няма да му се размине и ще лежи в затвора. Това важи и за главния прокурор и за председателите на върховните съдилища.

Елементарна стъпка, с която корупцията в съдебната система приключва завинаги, но повече от 10 години, никой не смее да я направи.

Второто – да бъдат преразгледани всички съдебни дела, решени въз основа неистини записани в мотивите. Така ще се възвърне справедливостта и законността. Лесно е, необходимо е само да бъде дадено определение, че „нищожно решение“ е това решение, което е постановено от състав, който не е избран на принципа на случаен подбор и решение, което е постановено въз основа на несъществуващи доказателства или несъществуваща правна норма.

Трето – да бъде изчистена съдебната система от всички магистрати, които са правили такива безобразия. Постижимо е, дори и за магистратите, придобили стаут на несменяеми.

Всичко това е лесно и постижимо, без да се налага промяна в конституцията, защото заложеният в нея имунитет на магистратите, не обхваща извършените от тях умишлени престъпления от общ характер. Ако, лъжата на магистрат, бъде записана като престъпление в Наказателния кодекс, деянието остава извън имунитета и лъжците-съдии, излизат от съдебната система и влизат в затвора.

За тези елементарни неща е необходима решителност и мнозинство в парламента, което да извърши законодателните промени.

Същите искания, внесохме като подписка на Национална гражданска инициатива,  в предишния парламент. Две парламентарни комисии в които бе разгледана дадоха положително становище, но председателят на парламента Цецка Цачева отказа да внесе искането за гласуване в пленарна зала, въпреки, че закона задължава парламента да се произнесе в тримесечен срок.

Надеждата е „Възраждане“ да влезе в парламента и да приеме исканите промени.

Ясно е, че никой друг няма да го направи.

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed