При строго пазене на личните данни, стартира процедурата за проверка на подписите за референдума в Русе

референдум референдум1

На 25 януари, в заключена с четири катинара кутия, инициативният комитет за произвеждане на референдум за чиста околна среда в община Русе, внесе подписката в Общински съвет. Съответно с закона, подписката бе предоставена и на електронен носител. Файлът с данните, е защитен с парола, за да не могат общинските съветници и кмета, да четат кой се е подписал. Съгласно закона те нямат никаква работа с данните, които се проверяват, не от тях, а от териториалното звено на дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО)- Русе.

Днес, флаш паметта с данните бе предадена от юриста на Общински съвет на Началника на ТЗ“ГРАО“- Русе  инж. Лиляна Кадишева. Файлът бе отворен лично от представителя на инициативния комитет Мирослав Първанов и инсталиран на служебен компютър на ТЗ „ГРАО“- Русе. С това отговорността за опазване на личните данни на подписалите се, премина върху проверяващите. Те заявиха, че в качеството на администратори на лични данни, са длъжни да опазят информацията и не могат да я предават на никого. Ако го сторят попадат под ударите на закона.

Проверката ще покаже, има ли грешни записи на имена и подписали се хора, които нямат избирателни права в Община Русе.

Днес Бойко Никифоров, внесе в Главна дирекция „ГРАО“, към МРРБ, заявление за достъп до обществена информация с искане да бъдат дадени актуални данни за броя на жителите на Община Русе, които имат избирателни права, към днешна дата. След получаване на информацията ще знаем дали събраните подписи са достатъчни, Общински съвет – Русе да е длъжен да произведе референдума.

На снимката:Мирослав Първанов, Даян Тачев (с кутията) и Панайот Панайотов

Bookmark the permalink.

Comments are closed