Има ли мафия в министерство на културата и съсипа ли тя наследството на Русе

Изображение2546Появи се скандален запис от телефонен разговор, на който ясно се вижда, че Инспекторатът за опазване на културното наследство към Министерство на културата, разглежда сигнали, само с изричната благословия на министъра на културата. Разговорът е между председателя на гражданско движение „Бъдеще за Русе“ и специалист от инспектората. Произходът му не е ясен, но през 2017г. се чу, че членове на движението са подслушвани по частна поръчка. На 21 септември 2017г. в Русе започва разкопаването на първата павирана улица в България („Митарска“, сега „Славянска“). От „Бъдеще за Русе“ по имейл е изпратен сигнал на инспектората. Разговорът на записа е на 26 септември 2017г., пет дни след подаването на сигнала и от него се разбира, че инспектората не разглежда сигнали, без личната благословията на заместник министъра.

Чуйте записа:

До днес 1 февруари 2019 г. сигналът не е разгледан, а улицата бе изтърбушена, за да бъдат „усвоени“ пари от европроект. Съгласно закона кметът, трябваше да назначи комисия, която да извърши оценка на щетите, и да задължи нарушителите да възстановят обекта. Прокуратурата е сезирана, но … това е България и по-точно Русе.

Един Господ знае, колко сигнала са били потулени в България, за да не пречат на реализирането на проекти с европари. Ясно е, че никой не цени културното наследство, щом става дума за еврофондове. Има закони, но те се прескачат, вероятно срещу тлъсти подкупи.

Има ли мафия в министерство на културата?

Bookmark the permalink.

Comments are closed