Нагло манипулират Русенци с данните за чистотата на въздуха в Русе

2,5 10 фпчДържавни институции се включиха в маменето на Русенци, че дишат чист въздух.

Изпълнителната агенция по околна среда, нагло смени данните, които подава за публикуване, към World Air Quality Index – интернет платформа за качеството на въздуха.

Досега, на сайта се акцентираше върху количеството на фини прахови частици с големина 2,5 микрона, които са най-вредните и за тях няма безопасен праг. На снимката в ляво от 1 декември 2018г. е акцентирано върху тях.

От известно време, на сайта се отличават не техните стойности, а стойностите на фините прахови частици с големина 10 микрона, които са значително по-безвредни.

Снимката вдясно, от 7 март 2019г. нагло манипулира, че въздухът е обявен за добър, но по данните за ФПЧ 10.

Стойностите на ФПЧ 2,5 също са публикувани, но те трябва да се търсят в диаграмата. Количеството на канцерогенните ФПЧ 2,5 за последните 48 часа са били между 62 и 104 , което е престъпление. Въпреки това е записано, че въздухът е добър.

Смяната е поредния опит, Русенци да бъдат приспани и да не мислят за нерешения проблем.

Разрастващият се скандал с манипулацията на подписката за Референдума за чиста околна среда, извършена от ГРАО и Общински съвет – Русе, буквално уби авторитета на местната управа.

Общински съветници са в паника, защото инициативиня комитет за референдума не обжалва решението за отказ, защото изтече информация, че евентуално дело е предварително спазарено и дори е уговорено кои административни съдии да бъдат в съдебния състав.

Проверката на подписката от ГРАО и действията на някой общински съветници,  отиват за проверка в прокуратурата и най-вероятно ще има осъдени за документна измама.

Въпросите на референдума ще засегнат интересите на Топлофикация – Русе, с която, чиновници от община Русе са се спазарили, да издадат разрешение за строеж на инсталация за изгаряне на отпадъци.

Засегнати са интересите и на фирмите, които източват общината, чрез договори за озеленяване, почистване и ремонт на общинска собственост.

Наред с това, темата за чистотата на въздуха излезе от предизборната кампания на политическите партии и отиде при гражданите, сами да си решават проблема, като организират референдум.

На 21 март от 18 часа, Русенци се събират на протест за чист въздух. Сборния пункт е пред Халите.

 

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed