Защо гражданите, не подкрепихме Пенчо Милков, а предложихме Даян Тачев за кмет на Русе

Даян Тачев

Даян Тачев

Статия на Бойко Никифоров

 

 

 

 

 

Няма да крия, много хора ме убеждаваха, гражданите които организирахме Референдума за чист въздух в Русе, да не предлагаме наш кандидат за кмет, а да подкрепим кандидата на БСП – Пенчо Милков или кандидата на ВМРО – Галин Григоров.

Когато решавах, дали да подкрепим някой от двамата, се спрях на следното – човекът трябва да е честен и принципен, да работи за всички Русенци, да цени, опазва и развива общинското имущество, а не да го раздава на общински съветници и близки до властта. Да познава проблемите на Русе и да има визия за тяхното решаване.

Това бе достатъчно, да търся друг кандидат.

Подкрепата за Пенчо Милков отпадна, когато взех протоколите от поименното гласуване продажбата на общинската „Трета поликлиника“ (ДКЦ-2) в кв. „Здравец Изток“.

Знаем, че тя бе продадена за около 2 900 000 лева, с решение на Общински съвет.  След покупката, само сградата на поликлиниката, беше оценена и записана с данъчна оценка 4 503 400 лв. Продаването на цена под данъчната оценка е изрично забранено от Закона за общинската собственост.

Купувачът е „Медика“, чийто собственик е съветник от ГЕРБ.

Кандидатът за кмет от БСП, Пенчо Милков е гласувал „ЗА“ продажбата. Нямаше да бъде толкова интересно, ако  не беше юрист и можеше да допуснем, че не познава Закона.

Продажбата е извършена на цена, по-ниска от минималните цени за разпореждане с общинска собственост, приети с Решение № 1141 на ОбС-Русе. Съгласно него квадратен метър, търговски обект в тази зона е 560 евро, което за 10 000 кв. м е не по-малко от 5 600 000 евро, или 9 000 000 лева. Продадена бе за 2 900 000лв.

Това не е компромат и цапане на кандидата на БСП. Това са факти, което всеки може да провери.

Друга гледна точка за преценка, бе свършеното от кандидата, за спиране на екологичния геноцид над Русенските деца. Той беше общински съветник, когато разширяваха „Монтюпе“. Лично, като гражданин, се изказвах в Общински съвет и показвах документи, че в в завода работят 10 леярски пещи, които нямат пречиствателни инсталации. Повече от 20 инсталации, пак там са строени незаконно, но са одобрени с Акт 16. Пише го в искането на фирмата за корекция на Комплексното им разрешително, подадено в Общината. Може ли, общински съветник, да не знае това? Може ли, ако го знае, да не подаде сигнал с искане, незаконните строежи да бъдат съборени, а издалите Акт 16 – осъдени?

Тези факти, ме отказаха да подкрепям БСП и Пенчо Милков.

Защо не подкрепихме Галин Григоров, ще напиша отделно.

Защо издигаме Даян Тачев?

Даян Тачев е млад, интелигентен човек с две висше образования – техническо и икономическо. Скоро навърши 29 години. Въпреки възрастта има има изключителен опит в управлението на човешките ресурси и е високо ценен специалист, работещ за голям чуждестранен инвестиор в Русе.

Секретар и член на Инициативния комитет за провеждане на Референдума за чиста околна среда в Община Русе. Един от инициаторите на гражданските инициативи: „За спасяване на Вития мост – романтичния спомен на Русенци“, „За създаване на общественн съвет по екология“,  „За съхраняване културното наследство на Русе“ и „Да спасим ул. „Славянска“ – първата павирана улица в България“.

Даян Тачев е активен участник в протестите: „За чист въздух“,  „Против приемането на незаконни мигранти в Русе“, „Против приемане на Истамбулската конвенция“ и „Против приемане на Стратегията за детето“.

В работата си като секретар на Гражданско движение „Бъдеще за Русе“, винаги е бил принципен и е отстоявал правата на Русенци.

Автор на икономическа програма за развитие на Русе и решаване на неотложните проблеми – екология, здравеопазване, образование и достъпен масов спорт, социални придобивки за пенсионери и учащи, инвестиции, но не за сметка здравето на Русенци.

Не на последно място – никога не е бил сред управляващите Русе досега, няма връзка с политически партии и зависимост от тях.

Той е АЛТЕРНАТИВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ, с №26 в бюлетините за кмет на Община Русе , на изборите на 27 октомври.

Нека пожелаем успех! Той ще бъде за всички ни!

 

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed