Европейски парламент ще разглежда две петиции за чистотата на въздуха в Русе

boiko pet desi petДве петиции, с оплакване за замърсяването на въздуха в Русе от химически производствени източници, са допуснати до разглеждане от Комисията по петициите към Европейския парламент.

Петиция № 1259/2019, внесена от Десислава Величкова, относно предполагаемо нарушаване на законодателството на ЕС в областта на замърсяването на въздуха, причинено от промишлени инсталации.

Петиция № 1301/2019 внесена от Бойко Никифоров, от името на „Обществен съвет за правосъдие“, относно системно неспазване на европейското законодателство за защита на човешкото здраве от промишленото химично замърсяване.

Вносителите на петициите подават оплакване относно предполагаемото системно неспазване на европейското законодателство за защита на човешкото здраве от промишленото химично замърсяване в град Русе. Те се позовават на Регламент (ЕО) № 1907/2006 на Европейския парламент и Съвета относно регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали (REACH), Директива 2010/75/ЕС на Европейския парламент и Съвета относно емисиите от промишлеността (комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването) и Директива 2008/1/ЕО на Европейския парламент и Съвета за комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването. Вносителите на петициите твърдят, че в град Русе производственото съоръжение на „Монтюпе“ – „Линамар“ работи по начин, при който денонощно се отделят миризми и се вреди на населението. Те твърдят, че отговорните органи в Република България отказват да принудят въпросното дружество да се съобразява с европейското законодателство.

Това е поредният опит да бъде решен проблема с тровенето на русенци. Решаването му ще има значение за множество подобни случаи в България.

От голямо значение за  разглеждане на петициите е подкрепата, която ще получат от граждани, на страницата на Европейския парламент.

Как да подкрепите петициите.

Подкрепата изисква предварителна регистрация, която трябва да направите тук https://petiport.secure.europarl.europa.eu/petitions/bg/registration/register#registerFrm

Ще получите отговор на посочената от вас електронна поща, с линк за активиране на профила. Кликнете върху него.

Влезте като потребител с профила си тук: https://petiport.secure.europarl.europa.eu/petitions/bg/login

Както сте в профила си отворете и подкрепете Петиция № 1259/2019

Както сте в профила си отворете и подкрепете Петиция № 1301/2019

Важно! Подкрепете и двете петиции!

ВАЖНО: Поради натовареност на сайта на ЕП, възможно е, да се отворят на петициите, а други страници. Ако това се случи излезте и опитайте втори път!

Важно е, колкото може повече хора да подкрепим петициите!

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed